Wat is de waarde van een Satsang Cirkel

Wat is de waarde van een Satsang cirkel

Hoe een Satsang cirkel je kan helpen om je eigenheid helder en krachtig te ervaren en neer te zetten.


Het woord Satsang roept verschillende gevoelens op. Het is voor jou een warm bad omdat er eerdere fijne ervaringen zijn. Of er komt  een rimpeling in je voorhoofd omdat het spiritueel gezweef vertegenwoordigd. Het kan misschien ook een spannend avontuur zijn waarvan je niet zeker weet of je die aan wilt gaan. En misschien zit je er wel ergens tussenin. Graag leg ik je uit welk profijt jij kan hebben van een satsang cirkel. Hoe deze je kan helpen je eigenheid helderder en krachtig te ervaren en neer te zetten.

Voor wie is de Satsang cirkel?

  • Je houdt van mediteren en energetisch werk of bent er nieuwsgierig naar.
  • Je vindt het waardevol om zingevende betekenis te onderzoeken.
  • Je vindt het fijn om  te zakken in waarneming, zodat je meer duidelijkheid krijgt oer wat in je hart is.
  • Je wilt graag meer helderheid in liefde en contact omdat de dagelijkse uitdagingen dat wel eens tegenhouden.
  • Je voelt je aangesproken een moment in tijd in stilte, respect en waarneming te delen met anderen.
  • Heb je een onderzoekende geest of wil je graag voelen wat dat is en wat dat je kan brengen? Dan is de Satsang cirkel fijn om bij aanwezig te zijn.

Wat is Satsang ?

Je kent vast wel enkele satsang meesters. De Guru die vooraan op een podium vragen van het publiek beantwoord, liefst vergezeld van mantra’s, muziek en gebed. Het publiek komt naar deze Satsang voor inspiratie om de pijn op de ziel te verzachten, om een weg naar meer innerlijke vrijheid te vinden. In de mooie betekenis geniet je van deze inspiratie, voel jij je gevoed en aangeraakt en neem je mee in jezelf wat voor jou van mooie betekenis is. Een Satsang gaat over zelfonderzoek en het openen van je eigen essentie hierin. In de minder mooie betekenis is er een verdenking van afhankelijk, is de Guru een machtig persoon die de waarheid kent en jij niet. 

Het is eigenlijk maar de vraag in hoeverre mensen daadwerkelijk zich afhankelijk opstellen, of dat het eerder zo is dat ze tot op zekere hoogte kwetsbaar durven zijn om zichzelf waar te nemen.

De cirkel

De cirkel veronderstelt gelijkwaardigheid.  De cirkel veronderstelt dat we samen kunnen delen, samen aanwezig kunnen zijn en dat juist dit ertoe doet. Er is erkenning  voor het anders en uniek zijn. De waarheid ontvouwt zich in de innerlijke spiegeling die versterkt wordt door ons samenzijn. In een cirkel kun jij je vragen inbrengen, en worden anderen uitgenodigd hierin mee te voelen en te reageren vanuit de eigen perceptie. Niet als antwoord of oplossing, maar als inbreng van de eigen waarneming. Over wat het met hen doet. In een ideale wereld hebben we misschien niet eens woorden nodig, vindt iedere overdracht via energiestromen plaats. In onze huidige wereld waar mensen de wegen zoeken naar meer innerlijke vrijheid, authenticiteit en zelf vervullend vermogen, gebruiken we woorden, meditatie, oefening om juist dat te bereiken.

Zijn er regels of kan ik me voorbereiden?

Je wordt om een zekere houding gevraagd als je naar een Satsang cirkel gaat. Een houding van respect voor alle aanwezigen en voor jezelf. Dat wil niet zeggen dat je alles maar goed vindt. Het wil zeggen dat je anders voelen, waarnemen, denken respecteert en dat je een onderzoekende open houding hebt om te ervaren wat voor jou klopt. Als iets je raakt of weerstand bij je oproept mag ook dat er zijn. Weet dan dat dit geen waarheid is, maar juist een aanleiding tot ervaren waar dit vandaan komt, of verheldering van wat precies de weerstand is. Er is ruimte om dit te onderzoeken of je neemt een innerlijk besluit het op te merken en even te parkeren. We gaan zoveel mogelijk in op thema’s, je hoeft niet perse hetgeen je persoonlijk raakt in te brengen. 

Hoe spannend is een Satsang Cirkel ?

De energie van een Satsang cirkel raakt aan. Je voelt een verdiepend contact met jezelf en de hartsenergie om je heen. Doordat we zoveel mogelijk op thema spreken, delen en voelen is het minder op de persoon en hierdoor ook voor iedereen prettig. Ook als je niet zoveel eraring hebt of je eigen zielsperikelen liever niet meteen deelt.  

Zelfsturend vermogen in al je bewegingen is zo fijn en belangrijk. Want dat is het namelijk, het is helemaal goed. In al je processen, bewegingen en onderzoek goed bij jezelf te blijven.

Omdat we het meest in thema’s delen en ervaren kun je de ander gemakkelijk ontmoeten. Is het minder spannend wie je tegenkomt. Dan zul je merken dat er verrassende spiegelingen en contactmomenten zijn.

Hoe ziet een Satsang Cirkel eruit?

Meestal begint de cirkel met een meditatie of afstemming, waarna een onderwerp wordt besproken en doorvoeld. Ik, Betty, bereidt een onderwerp voor. Ik deel hierover, doe een meditatie of oefening en zal zo nu en dan een teacher inbrengen middels een korte video die dit onderwerp ook benoemd. Samen onderzoeken we dit thema dieper voor onszelf.

 Na een korte pauze is er ruimte voor vragen en inbreng. We sluiten af met een meditatie, stilte cirkel of we bewegen op passende muziek. Het is maar net wat past. Niets hoeft, je aanwezigheid is helemaal fijn zoals het is.

Wat is het de waarde van een Satsang Cirkel

Ik hoop dat je uit wat hierboven is beschreven een aantal herkenningspunten hebt gevonden. Het is mijn missie hooggevoelige ondernemende mensen te ondersteunen  om hun eigenheid te ontdekken, kracht bij te zetten en neer te zetten. Voor onszelf, maar ook voor onze wereld. We hebben een missie en we hebben een wereld die dit niet altijd begrijpt. Laat staan dat we onszelf altijd begrijpen of dat we tegen uitdagingen aanlopen die ons pad vertroebelen. Een satsang cirkel is een plek waar we even ontmoeten wie we zijn, welk licht vanuit onze essentie de wereld in wil. Een Satsang cirkel is een samenkomst om helderheid te verkrijgen over liefde en contact. Met en voor onszelf en de wereld. Als eenmaal dit contact wordt gemaakt zetten we verandering in naar een meer passende wereld en persoonlijk leven.

Wie is Betty

Na lange tijd mezelf te hebben ervaren als afgesloten, zoeken maar niet kunnen vinden en de werkelijkheid niet passend kunnen krijgen, ben ik op een andere manier gaan onderzoeken. Door iedere ochtend te gaan mediteren en schrijven, gedurende enkele jaren. Door me wat af te zonderen en op mezelf te zijn, begon mijn hartsveld zich langzaamaan steeds meer te openen. Ik ervaar nu een heel ander contact met mezelf en de omgeving. Of ik dat zelfrealisatie kan noemen, zoals ik satsang kringen gebruikelijk is, dat weet ik niet. Ik voel een diep besef van aanwezigheid van al mijn delen en een zelfrespect en liefde daarvoor. Ontzettend veel vreugde, zelfsturend vermogen en contact met andere werelden is in de plaats gekomen van het niet kunnen zien, voelen of weten. Dat maakt me niet onkwetsbaar, maar geeft mijn gevoelsleven een dimensie die liefdevol contact kan maken, doordat mijn hartveld zich is gaan openen.

Ervaren hoe jouw hartsveld zich kan openen

in een wereld die niet altijd klopt,

daar gaat het om.

>